Tragovi pesticida u voću uzgojenom u Europskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019., u razdoblju u kojemu su države članice trebale ograničiti njihovu upotrebu i zamijeniti ih drugim tvarima prirodnog porijekla, podaci su novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe, objavljenog u utorak, piše Slobodna Dalmacija
Studija koja se temelji na rezultatima analize oko 97.000 uzoraka svježeg voća ukazuje na to da je gotovo svaki treći uzorak ili 29 posto, bio kontaminiran tragovima kemijskih pesticida, u odnosu na 18 posto u 2011.
Predstavnici organizacije smatraju da bi trebalo apsolutno ograničiti neke autorizirane proizvode, među kojima je i tebukonazol, otrovni fungicid koji utječe na reproduktivne organe. Njegovi su tragovi pronađeni na trešnjama proizvedenim 2019., među ostalim zemljama i u Španjolskoj.
Devetogodišnje istraživanje nevladine organizacije pokazalo je da je među najkontaminiranijim voćem kupina (51 posto uzoraka), breskva (45 posto), jagoda (38 posto), trešnja (35 posto) i marelica (35 posto).
U slučaju povrća kontaminacija je manja jer je ono manje podložno utjecaju kukaca i bolestima.