Na 18. kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva Hrvatski pekar 2018. u Varaždinu koji je okupio velik broj profesora, nastavnika i učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola Hrvatske te proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda, uspješno su se i ove godine predstavile članice Udruge žena Grada Đurđevca.
Uz pogaču z oreji, kao nezaštićeno kulturno dobro, Đurđevčanke su ove godine pokazale i širi pekarski program s kojim su, nakon uspješno zaštićene pogače z oreji, u posljednje vrijeme zaokupljene.
– Interesiraju nas kruhovi, razne vrste, temeljene na tradiciji, ali obogaćene dodacima koji im daju dodatnu kvalitetu. Tako smo se u Varaždinu, po prvi puta predstavile kukuruznim kruhom s orasima, bijelim kruhom sa orasima, te pogačicama sa čvarcima. Uz našu pogačo z oreji ovi su kruhovi pobudili velik interes na Kongresu – istaknula je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge.
Kongres je održan uz stručnu potporu Ministarstva poljoprivrede, a u okviru njega održano je i niz radionica i degustacija, a sam kongres je događaj na kojem se izmjenjuju i nove ideje i iskustva.