Koprivnica je jedna od najpoznatijih prijestolnica komercijalnih piva, a od subote se može i službeno pohvaliti i s craft pivom. Riječ je o Kavorki, prvom koprivničkom craft pivu za čije postojanje je glavni „krivac“ Dean Posnjak, osnivač i vlasnik pivovare Krigl, koji je među prvima na pivskoj sceni u siječnju 2015. godine osnovao firmu te je odnedavno počeo s proizvodnjom.

– Pivu sam počeo kuhati sa svojim bratićem Danijelom Pintarićem kod kuće, odnosno u goricama s prilagođenom vinskom opremom, jer je bez minimuma tehnologije nemoguće skuhati pivo – objasnio je Dean Posnjak te dodao kako se sve to dogodilo zbog ljubavi prema pivu. Kako ističe, to su bile male količine, 30-ak litara. Prvih nekoliko kuhanja finalni proizvod baš se i nije mogao nazvati pivom, ali polako su učili na pogreškama. Tako su kuhali svakih nekoliko mjeseci dok nisu usavršili proces, ali i recepturu. Pivu proizvodi u Varaždinu kod pionira hrvatske craft scene Rikarda Kahline, koji je u mini pivarstvu više od 20 godina.
– Firmu sam otvorio još prije tri godine, no kako su mi se mnogo stvari te godine dogodile, od vjenčanja do kupnje kuće i promjene posla, malo sam pričekao s profesionalnijim kuhanjima. Budući da sam usavršio homebrew recept, ove sam godine odlučio početi s većim kuhanjima te probijanjem na tržište – rekao je Dean. Dodao je i kako su počeci bili zahtjevni, ali i kako je sa svakim kuhanjem dolazilo nešto novo, a pivo je svaki put bivalo sve bolja i bolja, te je došlo do sadašnje razine.

– Pogon za kuhanje piva unajmio sam u Varaždinu, te koristim samo najbolje njemačke i austrijske sladove i slovenski hmelj koji kuhamo na američki način. U pivo idu tri vrste hmelja i isto toliko vrsta slada – kazao je Dean te dodao kako se ovakva vrsta kuhanja u iznajmljenim pogonima naziva gypsy brewing.
– Prije četiri godine, uložio sam 10 mjeseci svakodnevnog rada na otvaranje suvremene pivovare u koprivničkoj poslovnoj zoni te izradio investicijsku studiju u suradnji s Koprivničkim poduzetnikom, ali je otegotna okolnost bila financiranje, pa sam to morao odgoditi – ispričao je Dean te dodao kako unatoč tadašnjim problemima, jednog dana namjerava iskoristiti uložen trud u otvaranje vlastitih pogona. Trenutačno u iznajmljenim pogonima u jednom kuhanju naprave oko 700 litara piva, dok je mjesečni kapacitet približno 3500 litara. Sam proces od kuhanja do gotovog proizvoda traje pet i pol tjedana.
– Trenutačno kuhamo jednu vrstu piva koju smo bratić i ja usavršili. Radimo s istom recepturom samo umnoženim sastojcima tako da finalni proizvod ispada baš kao i kod kuhanja doma – rekao je Dean te naglasio kako je samo kuhanje mukotrpan i precizan posao koji traje oko 10 sati.

Kao i u mnogim stvarima, obitelj i prijatelji su mu bili velika potpora, te bez njih, naglašava Dean, ne bi ni krenuo u proizvodnju. Samo ime Kavorka u sebi ima dublje značenje, a dolazi iz sitcom serije Seinfeld.
– Veliki sam fan serije Seinfeld, i kad sam smišljao ime sjetio sam se jedne epizode u kojoj Kramer dobije Kavorku, odnosno prokletstvo koje ga je učinilo neodoljivim suprotnom spolu. Zbog toga Kavorka ima dvije etikete, mušku i žensku jer je namijenjena obama spolovima – rekao je Dean. Što se tiče planova za budućnost, Dean je naglasio kako mu je želja da do kraja godine počne s proizvodnjom malo jačeg piva s više postotaka alkohola.
– Budući da je ovo pivo koje radimo ljetno lagano pivo citrusne arome, do zime planiramo s proizvodnjom jačeg piva, bit će to crveno pivo jer ih nema mnogo na tržištu. Trenutačno radimo na receptu i doma ga kuhamo u malim količinama. Tek kad dobijemo proizvod koji će nam odgovarati, krećemo u proizvodnju – naglašava Dean te dodaje kako mu je cilj u budućnosti otvaranje vlastitih pogona za punjenje i pakiranje te razvoj nekoliko vrsta piva.