Darko i Silvana Ivančan već 20 godina proizvode popularne likere i kupinovo vino

Darko i Silvana Ivančan uspješno vode koprivnički obrt Feroz osnovan 1998. godine. Najpoznatiji su po proizvodnji kupinovog vina i raznovrsnih voćnih likera što rade već više od dvadeset godina. U Plavšincu imaju voćnjak i podrum opremljen za proizvodnju vina i likera.


– Devedesetih godina nisam bio zaposlen u nekoj tvrtki, bio sam profesionalni glazbenik pa sam odlučio da ću se baviti poljoprivredom. Na vrhuncu proizvodnje imali smo kupine, kupinovo vino, likere, tri plastenika i nekoliko hektara povrća – objasnio je Darko kako su se odlučili na proizvodnju.

Dugo godina imali su svoj vlastiti nasad kupina u Jagnjedovcu, a budući da svaki nasad ima svoj vijek trajanja, nakon njegovog zatvaranja odlučili su da više neće uzgajati kupine, no da će i dalje proizvoditi kupinovo vino.

– Kupine danas kupujemo od lokalnih proizvođača. Već znaju da ćemo mi doći, pa nakon što se tržište zasiti onih prvih kupina koje se obično kupuju za jelo, padne cijena kupina i mi zapravo dolazimo kao neka vrsta spasitelja koja otkupi sve ono što se ne proda za jelo – dodao je Darko.

FOTO: Proizvode kupinovo vino i raznovrsne likere/IVAN BRKIĆ

Otkad kupine ne proizvode nego kupuju, posao im je mnogo lakši.


– Prije od početka srpnja do kraja kolovoza nismo imali nijedan slobodan dan. Kupine ne dozriju sve odjednom pa smo konstantno nešto radili u fazama. Imali smo bačve u kojima je bilo vino s različitim datumima i u različitim fazama proizvodnje. Sada sve kupimo odjednom, napravimo i pretočimo odjednom – kazala je Silvana.

Feroz je španjolski izraz koji znači ‘žedan krvi’, a kupci kupinovog vina često ga kupuju zato što mu narodna medicina pripisuje ljekovita svojstva.

– Slabokrvni ljudi često nemaju dovoljno željeza u krvi pa uzimaju namirnice koje sadrže više željeza. Kupinovo vino ima nešto više željeza te ga ljudi vole popiti jer vjeruju da će im pomoći – objasnio je Darko.

Osim kupina, i sve druge sirovine koje su im potrebne nabavljaju iz domaćeg uzgoja u našemu kraju, osim agruma koje kupuju od prijatelja i rodbine iz Dalmacije odakle je Silvana.

– Najpopularniji likeri su nam od limuna i naranče, najljepše izgledaju, ljudi ih najviše vole kupovati. Radimo i manje količine likera od drugog voća, primjerice liker od aronije, maline i višnje – rekla je Silvana.


Darko je dodao da se često igraju s okusima, ponekad isključivo za sebe i svoje prijatelje.

FOTO: Više ne proizvode svoje kupine nego ih kupuju od lokalnih proizvođača/PIXABAY.COM/Svetlbel

– Volimo istraživati nove okuse, primjerice kopriva koji nije često baza za likere, no takve likere ne proizvodimo u većim količinama. Nije uobičajeno da ljudi rade takve likere na našemu području pa ih vole isprobati – rekao je Darko.

Danas svoje proizvode najviše prodaju putem vlastite internet stranice ili kada im se stalni kupci jave i nešto naruče. Kada imaju vremena, idu i na sajmove po cijeloj Hrvatskoj. Manji dio proizvoda plasirali su i u inozemstvo, obično preko stalnih klijenata. Prodavali bi i više u inozemstvo, no to je otežano zbog posebne zakonske regulative za tu vrsti proizvoda. U posljednje vrijeme ljudi često kupuju njihove likere kao poklone koje će dijeliti na svadbama.

– Posao je sezonskog karaktera što je odlično budući da sam danas zaposlen u jednom poduzeću pa mi je ovo dodatni posao koji radim kada imam više vremena. Trenutno nam je proizvodnja likera i vina samo hobi, imamo sreće pa ne živimo samo od toga jer s obzirom na situaciju, vjerojatno ne bi bilo lako – kazao je Darko.

Darko i Silvana nadaju se da će se u budućnosti, kada Darko ode u mirovinu, više posvetiti proizvodnji vina i likera, što je jedan od razloga opstanka njihovog obrta u ovim izazovnim vremenima.

Vezani članci

Najčitanije