Aktualno 

Zagrebačka banka prepoznala je boljku malih poduzetnika i odlučila im pomoći

Danas je biti poduzetnikom vrlo izazovno, pogotovo kada ste mikro ili mali poduzetnik, većina poduzetnika nema ni vremena, ali ni stručna znanja da se uz svakodnevni posao bavi još i upravljanjem financijama. Upravo o odnosu banke i klijenta porazgovarali smo s bankarom Zagrebačke banke Nikolom Domanovcem i poduzetnicom Mirjanom Šeb Čižmešija koja je vlasnica ugostiteljskog objekta Klas.

– Kad sam došla, izložila ideju ili problem, u bilo koje vrijeme, uvijek smo zajedno pronašli rješenje. Bilo je situacija kad su oni došli k meni. Bila sam iznenađena jer sam odmah u svom okruženju mogla obaviti neke stvari – istaknula je.

Upravo to je i glavni cilj Zagrebačke banke – ponuditi puno više od samog financiranja.

– Pokušavamo razumjeti poslovanje svakog od naših klijenata, ponuditi im savjet i onda skrojiti ponudu financiranja upravo prema njihovim potrebama.

U Zabi izuzetno veliku pažnju posvećujemo individualnom pristupu klijentu. To znači da sve usluge prilagođavamo pojedinom klijentu i njegovim potrebama, bilo da se radi o prevladavanju potreba za likvidnošću ili financiranju investicija i trajnih obrtnih sredstava – kazao je Domanovac.

Dodao je da su im poduzetnici jako važni i zato za njih imaju posebnu mrežu poduzetničkih centara koji su im posvećeni, bilo da se radi o obrtnicima, malim poduzetnicima ili start-upovima.

– Savjetodavna uloga je sve važnija uloga banke. I to nam kažu i naši klijenti. Važno im je da se mogu osloniti na svog bankara. Naime, svaki poduzetnik ima svog poduzetničkog bankara koji ga vodi kroz cjelokupno poslovanje te mu pruža besplatnu stručnu pomoć pri definiranju optimalne strukture financiranja i pri izradi poslovnih planova – pojasnio je.

Banka svakom klijentu pristupa individualno, a to znači da kroz razgovor nastoje dobro razumjeti poslovnu situaciju i zajednički pronaći najbolje financijsko rješenje koje odgovara konkretnom poslu. Jako je važno da klijent uistinu dobro razumije što je sve potrebno za uspjeh investicije, koji su sve rizici prisutni i kako ih minimizirati. Poduzetnički bankar je tu da klijentu predložiti odgovarajući način i strukturu financiranja. On je zapravo ključna osoba koja ga prati, savjetuje i pomaže mu u poslovnom planiranju te sudjeluje u odluci o financiranju, čime se značajno skraćuje proces donošenja odluke o kreditiranju.

Šeb Čižmešija istaknula je da joj je najvažnija upravo uzajamna podrška i povjerenje i što se svom bankaru može obratiti za savjet.

Svaka investicija, kaže Domanovac, svojevrsni je rizik koji poduzetnik preuzima stoga je uloga bankara da savjetom zaštititi poduzetnika i smanji mu eventualne troškove koliko je to moguće.

– Osim toga, poduzetnički bankari redovito informiraju poduzetnike o svim aktualnostima i mogućnostima financiranja na tržištu. S obzirom na sve veći interes za povlačenje sredstava iz EU fondova, poduzetnicima su svakako korisne sve informacije vezano aktualne natječaje. Zaba nudi jedinstvenu uslugu EU fond vodič. Kroz tu uslugu ciljano informiramo i potičemo poduzetnike na prijave za aktualne natječaje za bespovratne potpore osigurane iz EU i nacionalnih fondova. Naravno, na one natječaje za koje zadovoljavaju uvjete – dometnuo je Domanovac.

I sama Šeb Čižmešija istaknula je da joj je ta usluga bila od iznimne važnosti.

– S obzirom na to da je moja djelatnost specifična, često nije u vodičima bilo mnogo toga za mene i ugostiteljstvo, ali smo uvijek nešto pronašli.  Pomogli su mi i odabirom, informacijama i savjetima – zaključila je i poručila svim poduzetnicima da je važno biti ustrajan te da se nikada ne smije stati na jednom mjestu nego se uvijek mora napredovati.

Osim ovih, ponuda proizvoda i usluga Zagrebačke banke za male poduzetnike i poduzetnike početnike, zaista je široka i kreirana na način da zadovoljava potrebe klijenata u svim ciklusima njihova poslovanja – od financiranja obrtnih sredstava, financiranja konkretnih poslova, dugoročnih i investicijskih financiranja, do savjetovanja i informiranja.

 

Related posts