Aktualno 

Vrtićarac Fran Vedriš plesom ruši rodne stereotipe

Rodni stereotipi i predrasude sve su češći u današnjem društvu i nerijetko se mogu čuti uvjerenja poput „Ples je za djevojčice, nogomet je za dječake“. S time se susreo i šestogodišnji Fran Vedriš, polaznik starije skupine koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica i posebnog programa ritmike i plesa.

– Dečki iz vrtića idu na nogomet i stalno govore da je ritmika za cure, no mislim da svi koji vole plesati moraju ići na ritmiku. Mama mi je rekla da izaberem ono što hoću i volim pa sam izabrao ples – rekao je Fran i dodao da ide na ritmiku jer tamo ima puno prijateljica i zato što obožava plesati.

Jelena Matijaško, odgojiteljica i voditeljica plesnog programa, kazala je kako je u ovih 10 godina bilo dječaka koji su se uključivali u program, ali ubrzo su odustajali.

– Pretpostavljam da se ne mogu pronaći među toliko puno djevojčica. Ne mogu doći do izražaja, one su puno dominantnije što se tiče takvog programa. Drago mi je da Fran ima svoje ja, da radi ono što on želi, ne dotiče ga se utjecaj okoline. Žao mi je što se susreće s ružnim komentarima svojih vršnjaka – istaknula je i dodala da takva razmišljanja najčešće djeca uče od svojih roditelja.

Više čitajte u tiskanom izdanju…

 

Related posts