Aktualno 

Šarec: Vikendom zatičemo 16-godišnjake u jedan u noći i pitamo se znaju li im roditelji gdje su

Premda Obiteljski zakon nalaže da djeca mlađa od 16 godina ne smiju boraviti vani dulje od 23 sata bez pratnje starije punoljetne osobe, to se pravilo nerijetko krši, osobito u dane vikenda, a dolaskom ljepšega vremena glavna su im okupljališta gradski park te dvorišta dječjih vrtića i škola.

Robert Šarec, policijski službenik za prevenciju, i Željko Strmečki, kontakt policajac, ovih su dana u suradnji s Osnovnom školom Braća Radić održali predavanje za roditelje i djecu sedmih i osmih razreda ukazujući na opasnosti kojima su djeca izložena u takvim situacijama te su pozvali roditelje da se dobro informiraju o svojim pravima, ali i obvezama koje imaju.

– Činjenica je da mnogi roditelji ne znaju što im djeca rade vani. Gotovo svaki vikend zatičemo 16-godišnjake u jedan, pola dva u noći na raznim javnim mjestima. Okupljaju se, uglavnom, kako bi pili i zabavljali se, a mi se pitamo znaju li njihovi roditelji gdje su im djeca i s kim – kaže Šarec i dodaje kako je uloga policije, kada je riječ o mladima, preventivno djelovanje.

Isto razmišlja i Strmečki i kaže da uloga kontakt policajca nije represivne prirode.

Više čitajte u tiskanom izdanju…

Related posts