O tome se ne govori: Starije osobe često na meti obiteljskih nasilnika

simunovic (1)
Zvonimir Šimunović: Priče o borbi za Europu u ovom trenutku su petjerane
13. veljače 2017.
papac (1)
Jakšić dobio protukandidata: HDZ-ov Krešimir Papac kreće u utrku za gradonačelnika
13. veljače 2017.

O tome se ne govori: Starije osobe često na meti obiteljskih nasilnika

ljudi na trgu (5)

Piše: Snježana Omrčen-Čeko

 

Jedan od problema s kojima se susreću starije osobe je i problem nasilja i zanemarivanja te je mnogo rašireniji nego što se pretpostavlja. O njemu se vrlo rijetko govori, pa sve, uglavnom, ostaje unutar obitelji kao dobro čuvana obiteljska tajna. Ono se najčešće odnosi na maltretiranje ili zanemarivanje koje stariji mogu doživjeti od supružnika, djece, rodbine, skrbnika, djelatnika stručnih službi ili osoba u situacijama moći i povjerenja, a može biti fizičko, psihičko, seksualno, financijsko ili materijalno zlostavljanje i zanemarivanje.

– Kod nas se nasilje pretežito svodi na verbalno i psihičko, ponekad praćeno ekonomskom ovisnošću, dok se fizičko bilježi u manjem broju – pojasnio je Danijel Rušak, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

Kao ilustracija njegovim riječima tužna je priča starice Ane iz mjesta nedaleko Koprivnice koja se prije tri godine teško razboljela i, kako kaže, „pala na teret“ sinu i snahi.

– Živim sa sinom i snahom, a otkad sam bolesna i nemoćna, prema meni se ponašaju  kao da sam im najveći teret i kriva za sve njihove nevolje – priča baka Ana, koja je sa svojih 78 godina na leđima doživjela potpunu isključenost od svojih najbližih.

Više čitajte u tiskanom izdanju …