Aktualno 

Na službena putovanja, dnevnice i reprezentaciju lokalna samouprava lani potrošila više od dva milijuna kuna

Javnost je izuzetno osjetljiva na trošenje proračunskog novca pa tome treba pristupiti s posebnom pažnjom. Kako to čine u Koprivničko-križevačkoj županiji, Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te u 22 općine, pokušali smo doznati prikupljajući podatke o prošlogodišnjim putnim troškovima, isplaćenim dnevnicama te troškovima reprezentacije.

Potonja stavka, javnosti je, pak, posebno interesantna. Kako doznajemo, reprezentacija se u gradovima i općinama uglavnom troši na organiziranje i održavanje različitih manifestacija tijekom godine, kao i za pomoć mjesnim odborima i brojnim udrugama u organizaciji njihovih aktivnosti, pa u ovom slučaju ne možemo govoriti o novcu poreznih obveznika koji su župan, gradonačelnici te načelnice i načelnici sa suradnicima i zaposlenicima, potrošili isključivo na vlastito „iće i piće“, premda bi za analizu bilo interesantno da smo raspolagali i tim podatcima.

No, da bismo bar djelomično zadovoljili interes javnosti o toj temi, ne ulazeći pritom u analizu opravdanosti tih troškova i jesu li oni pridonijeli boljitku ili podizanju kvalitete života stanovnika na pojedinom području, iz podataka koje smo dobili možemo tek zaključiti da su jedni bili „široke ruke“, a drugi vrlo štedljivi.

Na reprezentaciju se po glavi stanovnika najviše trošilo u Novigradu Podravskom 44,66 kuna, a najmanje u Sokolovcu 3,96 kuna.

Više čitajte u tiskanom izdanju…

Related posts