Aktualno 

Martin Balog: Ne želim biti teret društvu i ovisiti o pomoći, već za život zaraditi vlastitim rukama

Prošlu subotu obilježen je Svjetski dan Roma što je bio dobar povod da se uputimo u Općinu Peteranec u kojoj već godinama s lokalnim mještanima suživot dijeli i 10-ak romskih obitelji koje su uspjele napustiti težak život u romskim naseljima te kupiti stare kuće na rubnim dijelovima sela i malo pomalo integrirati se u zajednicu.

Jedna od njih je i mlada šesteročlana obitelj Balog koja je u Peteranec došla prije 12 godina i od tada život gradi u boljim uvjetima nego što je to mogla ranije. Žive mirno i u slozi sa susjedima na kraju sela u malenoj, staroj kući upečatljive žute boje koju su kupili na kredit i maštaju o tome kako će je do kraja obnoviti.

– Živjeli smo u teškim uvjetima u svega 16 kvadrata, no srećom uspio sam uštedjeti nešto novca i prije tri godine kupiti staru kuću od dobronamjerne gospođe koja nam je izašla u susret i pristala da iznos platimo u ratama. Ponašamo se civilizirano, poštujemo susjede, sve držimo uredno i čisto jer sramota je živjeti u neredu. Ovo je velika promjena za nas i nova životna šansa – započeo je priču 26-godišnji Martin Balog koji živi sa suprugom Nedjeljkom i četvero djece.

Trošnu kućicu su uspjeli djelomično obnoviti, a za rate odvajaju od rodiljne naknade i dječjeg doplatka jer Martin ne može pronaći posao, a pravo na socijalnu pomoć izgubio je nakon što je kratkotrajno bio zaposlen na javnim radovima.

Više čitajte u tiskanom izdanju…

Related posts