Aktualno 

DENIS PLEŠE I IVAN CIGANEK MEĐU DOBITNICIMA DRŽAVNE STEM STIPENDIJE

Državna STEM stipendija ove godine dodijeljuje se po prvi puta za studente prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a 1200 kuna mjesečno primat će 3400 studenata. Kriterij za dobivanje ove stipendije bio je isključivo dobar prosjek na fakultetu, a prijava i rangiranje se vršilo automatski što znači da su uzeti u obzir svi studenti u Hrvatskoj. Među dobitnicima su i dva Koprivničanca, Denis Pleše, student druge godine Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, i Ivan Ciganek, student druge godine Molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njihov uspjeh doista je izniman – Pleše je prvu godinu završio s prosjekom 4,9, a Ciganek s 5,0. Ovo nije njihov jedini uspjeh u području obrazovanja jer su obojica „rasturila“ državnu maturu pa je tako Pleše s odličnim položio matematiku, kemiju, biologiju i engleski jezik, a osim prvog  mjesta na farmaciji prvi je bio i na ljestvicama za još nekoliko fakulteta: medicinsku biokemiju, biotehnologiju, prehrambenu tehnologiju, kemijsko inženjerstvo.

– Oduvijek su me privlačila prirodna područja, a u srednjoj školi sam shvatio da me najviše zanima medicinski primjenjiv dio kemije i logičan izbor u tom slučaju bila je farmacija. Dakako osim same činjenice da mi je ovo područje znanosti jako zanimljivo, veliku ulogu u odabiru imala je i ona financijska strana jer dobro je poznato da oni koji završe bolje fakultete u ovom području nemaju problema sa zapošljavanjem nakon faksa što je u današnje vrijeme ipak bitan faktor – rekao je Pleše.

Ciganek je sve STEM predmete položio s odličnim, pri čemu je biologiju riješio kao drugi najbolji u državi, a kemiju kao četvrti najbolji te je na svim željenim studijima – medicina, farmacija, molekularna biologija bio pri samome vrhu upisnih kvota.

– Molekularnu biologiju gledam kao savršen spoj biologije i kemije koje su mi najveće strasti. Ovo stoljeće već sada je doba bioloških otkrića i postignuća osobito na području genetskog inženjeringa i biotehnologije, a bit će ih sve više. Molekularna biologija sada se čini gotovo kao nepresušan izvor za nova otkrića koja mogu poboljšati kvalitetu života ljudi gotovo u svim aspektima, a posebno u medicini – objasnio je svoj izbor Ciganek.

Više čitajte u tiskanom izdanju…

Related posts