Aktualno 

Jakšić dobio protukandidata: HDZ-ov Krešimir Papac kreće u utrku za gradonačelnika

Piše: Željko Krušelj

 

Istječu svi poželjni rokovi za popunjavanje predizborne kadrovske križaljke, a na županijskoj političkoj pozornici malo je toga definirano. Samo tri mjeseca prije izbora pouzdano se može ustvrditi da u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu nije poznata većina kandidata za gradonačelnike i njihove zamjenike. Situacija na razini Županije još je neizvjesnija, osim činjenice da aktualni župan Darko Koren, ali u novoj političkoj opciji upitne snage, ulazi u još jednu utrku.

Jednako je tako krajnje nejasno tko će s kim koalirati, ali i tko će biti spreman za poslijeizborne kombinatorike. Iz toga se lako zaključuje da su u svibnju moguća svakovrsna iznenađenja, a i da će pobjeđivati oni koji su manje konfuzni i neodlučni, a da će imena opet više značiti od ponuđenih programa.

Sve je uočljivije da najviše otvorenih pitanja, u nekim organizacijama i unutarnjih trzavica, ima tamo gdje bi se to ponajmanje trebalo očekivati. Riječ je o najvećoj stranci, vladajućem HDZ-u. Dojam je da je tu proteklih tjedana na djelu bila politička igra koja bi se mogla nazvati „kako pobjeći od kandidature“, odnosno kako prebaciti odgovornost na nekog drugog. Iako je početkom veljače imena kandidata na svim izbornim razinama morao poslati u stranačku središnjicu, podravsko-prigorski HDZ u ovome trenutku još nema definiranog kandidata za župana i dva gradonačelnika. Posljedica je to situacije u kojoj je ta stranka u dva posljednja izborna ciklusa koalirala s HSS-om, zbog čega danas nema profiliranog kandidata za župana te križevačkog gradonačelnika, dok je u Koprivnici i Đurđevcu već poduže u oporbi, bez pravih kadrovskih rješenja i razvojnih vizija.

Više čitajte u tiskanom izdanju …

Related posts