Aktualno 

Idućih sedam godina nema povećanja rudarske rente

Pitanje prihoda od rudne rente prošle je godine u Saboru ponovno aktualizirao zastupnik Mladen Mađer, inače načelnik Općine Novigrad Podravski. S razlogom je upravo on naglasio postojanje spomenutog problema, jer njegovoj su Općini prihodi u tom segmentu, unazad nekoliko godina, drastično pali. Primjera radi, ta je Općina u 2014. godini od eksploatacije plina i nafte, odnosno mineralnih sirovina uprihodila 3,4 milijuna, u 2015. po toj je osnovi u općinsku kasu sjelo 2,9 milijuna, a prošle godine svega 1,6 milijuna kuna. Dakle, pad prihoda je više nego očit.

Podsjetimo, danas rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10 posto i plaćaju je koncesionari koji vade plin, naftu, odnosno mineralne sirovine. Tih 10 posto raspodjeljuje se na način da država stavi najviše u svoj džep, odnosno polovicu cijelog iznosa. Gradovima i općinama pripadne 30, a županiji 20 posto.

Nezadovoljni ovakvom raspodjelom, općinari već neko vrijeme traže da koncesionari izdvajaju više nego sadašnjih 10 posto te zahtijevaju da to bude 12 posto.

– Nije problem mali postotak, nego i sama preraspodjela novca. Kao dodatni problem javlja se i to što koncesionari sve manje eksploatiraju polja pa nam i zbog toga padaju prihodi – rekao nam je Mađer nedugo nakon što je o toj temi progovorio u Saboru.

Ovih dana smo ga upitali, je li tadašnji istup urodio ikakvim plodom, na što nam je odgovorio da su na njegovu i inicijativu Željka Lackovića temu prihoda od rudne rente uvrstili na dnevni red Sabora.

 

Više čitajte u tiskanom izdanju…

Related posts